Am avut o vreme, prealungita surprinzator si din cale-afara, in care citeam motivationalele aferente iubirii si dezvoltarii personale. Si cum in campul electromagnetismului virtual, lupta demonstrativa se duce intens, dens si cu real succes, nu mi-a fost greu sa gasesc scrierile imbietoare la viata autentica.

Leo Buscaglia – impreuna cu o multime de sustinatori si guru-dezvoltatori – spune in Love: What Life Is All About ca stereotipiile si etichetele limiteaza iubirea. Ca avem nevoie sa ne debarasam de temerile atingerilor, emotiilor sau aratarea, scoaterea lor in evidenta. Cel mai simplu lucru de pe lume este sa fii tu insuti, cu ceea ce simti doar tu. Pentru ca suntem unici si numai noi ne putem trai emotiile, si nimeni din afara noastra, oricat ne-ar fi de comod, folos si antidureros.

Si cel mai greu este in schimb, sa fii ceea ce vor ceilalti. Sa te contorsionezi pe dorintele si cerintele lor in afara posibilitatilor tale fizice si emotionale. Sa te imbraci in ceara, gomflat sau golit de continut. Nu vrei sa fii ghimbir confiat chiar daca-i benefic si pe placul celuilalt, dupa cum nu poti fi nici zombie-vampirizat de service-ul societatii. Ai senzorii si canalele tale functionale care iti ofera potentialul dorit de tine, nu mai mult decat il simti si-l extinzi tu.

Traim vesnica dilema intre a fi cine esti si a fi ceea ce ti-au spus ceilalti ca esti? Ne luptam cu observatiile noastre introspective si cu opiniile exterioare asimilate, introiectiile celor care ne-au marcat perceptia si educatia. O vesnica reglare de conturi fireasca totusi si evolutiva. Caci fara bruiajul alaturatului nu ne-am cunoaste limitele furiei, cum nici fara sughitul parasirii n-am sti ce-i iubirea in echilibrul ei fericit.

Ideea este sa fii cu adevarat interesat de cine esti. Sa vrei sa afli fara sa te minti. Iti faci o lista-carpe diem cu ce-ai face daca maine n-ai mai fi, cu ce ti-ar placea sa vezi, sa auzi, sa simti langa tine. Si lista asta sa ti-o porti mereu prin ventricule si la piept ca pe-un talisman de calatorie. Pentru ca a fi cine esti este cel mai fericit lucru posibil din viata ta. Este insasi existenta… Doamne, cred ca astazi sunt de inregistrat – pe-un reportofon, ceva material sau materie – pentru cat de mirific imi dezvolt motivele filozofale din piatra albastra! Nu de alta dar sa nu mi le uit, ca maine sa nu mai stiu iar cine sunt… 🙂