Etichete

, , ,


Sunt de principiul ca intr-o viata de om ar trebui sa experimentezi toate oportunitatile care ti se ofera, sa treci prin toate situatiile, starile, sa simti real ca esti protagonistul tuturor povestilor ce vin spre tine. Un psiholog mi-a spus odata, intamplator si neoficial, sa nu mai fug de mine si de ceea ce trebuie sa mi se intample – desi eu nu aveam nici cea mai vaga intentie de a evita sa ma confrunt cu realitatea, sau poate n-o vedeam din interior asa cum ar fi vazut-o altcineva din afara. Orice problema nerezolvata, amanata, va reveni in viata noastra cu si mai multa intensitate de fiecare data, pana cand o vom solutiona si pune firesc in practica.

Pe parcursul intregii vieti evoluam, nu putem ramane mereu la fel fizic si de aceea nici spiritual. Cel putin asa ar trebui, sa nu stagnam – desi suntem destui care intr-un corp matur, purtam naivitatea unui copil sau exprimarea unui adolescent. Si nu pentru ca vezi doamne suntem inzestrati cu suflete creative de artist – ca nu toti ajungem sa ne rasfrangem gandurile in opere de arta – ci pentru ca pur si simplu nu ajungem sa traim tot ceea ce ne ofera viata. Sa luam intamplarile asa cum vin ele, din care sa invatam cate ceva pe propria noastra piele. E mai simplu sa aplicam sabloane.

Ne ingradim intr-un set de reguli sociale – ca asa se cade, sa duci mai departe filozofia de familie si societate, asemeni celor de langa tine si nu poti pierde pasul cu ei, cei din generatia ta sau sa-i dezamagesti pe cei de dinainte. Ajungem sa le aplicam superficial, sa ne facem simplu datoria, fara sa ne mai adancim in suflete ca sa ne descoperim adevarata natura si sa ne luminam cu ea viata. Nu ne cunoastem cu adevarat si de aceea nici n-avem ce dezvolta. Nu evoluam. Nu dam importanta cuvenita propriilor noastre aspecte interioare si ne trezim la 50 de ani cu aceleasi apucaturi de la 20, sau cu aceleasi vise neimplinite care te bantuie pana la moarte.

Cum ar trebui atunci sa-ti urmezi calea? Ce ar trebui sa faci in momentul in care constati la un prim bilant al vietii tale ca desi esti in rand cu lumea, ai o serie de goluri pe care nu ti le umple nimic si nimeni din actuala formula? Poate ar fi bine sa iei taurul de coarne patrunzand expresiile: avem o singura viata de trait, timpul nu se intoarce, d-zeu iti da dar nu-ti baga-n trasita, carpe diem, cunoaste-te